Valmistus

Bonred punaisen palmuöljyn valmistus

Huippuunsa kehitetty valmistusprosessi on neljän vuosikymmen kehitystyön tulosta. Sen ansiosta suurin osa alkuperäisistä palmupuun hedelmän ravintoaineista saadaan säilymään itse lopputuotteessa.

Hedelmä

Bonredin punaisen palmuöljyn valmistus

Punainen palmuöljy valmistetaan palmupuun hedelmästä (Elaeis Guineensis). Palmupuu tuottaa vuodessa noin 26 terttua, joissa kussakin on 1000-3000 hedelmää. Terttu painaa 10-25 kiloa.

Bonredin öljyyn käytettyjen terttujen kuljetus tuotantolaitokselle on suunniteltu niin, että vaiheita joissa terttu joutuu fyysiselle rasitukselle on vain kolme, kun niitä tavallisesti on kuusi. Hedelmän kuori voi vaurioitua jokaisessa lastausvaiheessa, aiheuttaen sen, että ilma pääsee hapettamaan hedelmälihaa ja syntyy vapaita rasvahappoja (FFA, fre fatty acids). Lopputuotteen laadun kannalta on parempi, mitä vähemmillä lastausvaiheilla selvitään.

Valmistus

Kun tertut on sadonkorjuussa pudotettu palmusta, ne lastataan metsässä härkien vetämiin vaunuihin. Tämän jälkeen vaunut vedetään tuotantolaitoksen omalle junanradalle ja lastataan junan vaunuihin. Juna ajaa vaunut suoraan tuotantolaitokseen, josta tertut puretaan jatkokäsittelyyn. Palmuöljyviljelmillä ainutlaatuinen junanrata nopeuttaa terttujen kuljetusta tuotantolaitokseen. Hedelmän matka palmusta pulloon kestää enimmilläänkin vain 24 tuntia. Nopea tuotantoprosessi pitää öljyn laadun hyvänä ja sen ansiosta öljy säilyy juoksevana myös huoneenlämmössä. Mitään teollista jälkikäsittelyä ei siis tarvita.

Tuotantolaitoksessa tertut ensin steriloidaan, jossa entsyymit neutralisoidaan vesihöyryllä ja hedelmät irrotetaan tertusta. Tämän jälkeen hedelmän liha ja sen sisällä oleva pähkinä erotellaan mekaanisesti toisistaan ja hedelmälihasta puristetaan sen sisältämä öljy pois. Puristetusta öljymassasta erotellaan vielä muu aines, kuten vesi, pois ja lopputuloksena saadaan punaista palmuöljyä. Koko jalostusprosessi tehdään mahdollisimman hellävaraisesti niin, että syntyy mahdollisimman vähän vapaita rasvahappoja ja suurin osa hedelmän sisältämistä ravintoaineista saadaan säilymään.